Patirtimi renkantis profesiją su moksleiviais dalijosi ir žinomi žmonės

„Pasirink mėgstamą darbą ir tau gyvenime nė vienos dienos nereikės dirbti“ – primena Konfucijus. Siekdama padėti moksleiviams šį pasirinkimą priimti informuotai, IKEA Industry Lietuva savo gamykloje Kazlų Rūdoje surengė karjeros perspektyvų dieną.

Įgyvendindama socialinį–edukacinį projektą Kazlų Rūdoje įsikūrusi medienos drožlės plokštės ir baldų gamykla IKEA Industry Lietuva pakvietė dešimtokus susipažinti su procesais, vykstančiais gamyklose, ir papasakojo, kokios komandos reikia, kad darbas vyktų sklandžiai ir sėkmingai. Renginio metu apie karjeros galimybes, profesinį kelią kalbėjo ne tik IKEA Industry Lietuva atstovai. Savo patirtimi dalijosi Kauno technologijos universiteto studentai, o taip pat Vidas Bareikis bei Raminta Vyšniauskaitė-Vasiliauskienė.

IKEA Industry Lietuva generalinė direktorė Inga Urbonavičiūtė pasakoja, jog gamykla, įgyvendinama įvairius socialinius ir edukacinius projektus, siekia atviro bendradarbiavimo ir bendravimo su vietos bendruomene. „Auganti karta, ugdydama savo talentus, kurs šalį, kurioje gebama kurti didelę vertę. Socialiai atsakingo verslo pareiga yra prisidėti, kad šis kelias būtų kuo mažiau akmenuotas. Siekiame sudaryti galimybes moksleiviams iš arti pamatyti gamyklų veiklą, pažinti čia vykstančius procesus, papasakoti, kokių kompetencijų specialistai prisideda ir užtikrina, kad verslas veiktų efektyviai ir tvariai. Taip pat nemažiau svarbus siekis – moksleivius įkvėpti domėtis, ieškoti ir, žinoma, atrasti sau artimiausią profesiją“, – pasakoja IKEA Industry Lietuva generalinė direktorė.

Renginio metu Kauno technologijos universiteto studentai moksleiviams pasakojo apie savo studijų programas, kaip nesuklysti renkantis profesiją, į ką reikėtų atkreipti dėmesį. Renginyje taip pat dalyvavo režisierius, aktorius, muzikantas ir kompozitorius Vidas Bareikis bei žinoma radijo laidų vedėja Raminta Vyšniauskaitė-Vasiliauskienė, kuri savo profesiniame kelyje pasukusi kita linkme tapo atsakinga už vienos didžiausių mobiliųjų žaidimų kompanijos renginius visame pasaulyje.

V. Bareikis teigė nuoširdžiai tikintis ateities kartų perspektyvomis. „Ateities kartos darys milžiniškus pokyčius, jie turi dirbti tik mylimus darbus, būti dar labiau tolerantiški. Aš noriu prisidėti prie tokių idėjų, nes tikiu ateities karta“, – pasakoja V. Bareikis.

„Mylintys savo darbą kiekvieną dieną į jį eina su šypsena, nebereikia bijoti pirmadienių ir laukti penktadienių. Darbai atliekami daug lengviau ir sparčiau, degančiomis akimis. Gyvenimas per trumpas, jog žmonės dirbtų nemylimus darbus. Juk būtent darbo aplinkoje mes praleidžiame didžiąją dalį gyvenimo, dirbti tai, kas nekelia malonumo – beprasmiška“, – teigia R. Vyšniauskaitė-Vasiliauskienė. Ji pripažino, kad savo laiku neturėjo galimybių pažinti potencialius darbdavius ir pamatyti galimą realią darbo vietą. Studijų stojimų sąraše pirmoje vietoje įrašė „Archyvistika“ tik dėl gražiai skambančio pavadinimo. R. Vyšniauskaitė-Vasiliauskienė pataria galimybėmis įmones pažinti iš arčiau naudotis visuomet, ypač kai nežinai, ką nori veikti ateityje.

Ekskursijos metu vaikams buvo įteiktos planšetės, su kuriomis žaidžiant interaktyvų žaidimą buvo keliaujama po visą IKEA Industry Lietuva gamyklą. Visa žaidimo kelionė, kaip ir ekskursija, buvo suskirstyta į kelias stoteles, kuriose darbuotojai pasakojo apie gamybos procesus, tokius kaip medienos sandėliavimas, smulkinimas, džiovinimas, detalių supjovimas, baldo pakavimas ir kt. Kiekvienoje stotelėje moksleivių laukė iššūkiai: įvairūs klausimai, galvosūkiai, susiję su gamybos procesais bei pačia IKEA. Jie suteikė galimybę ne tik išbandyti savo atminties galią, atrasti stiprybes, bet ir gerai praleisti laiką.

Ekskursijas vedę V. Bareikis ir R. Vyšniauskaitė-Vasiliauskienė pasakojo, kad moksleiviai buvo itin aktyvūs dalyviai, uždavė daug specifinių klausimų apie technologijas, procesus. Viena mokinė prašė patarimo, nes negali apsispręsti: rinktis inžineriją ar meną. Abejose srityse jai sekasi labai gerai ir abi patinka.