Duotas startas „IKEA Industry Lietuva“ dvejų metų aplinkosaugos planui

Aplinkos apsaugos agentūra patvirtino „IKEA Industry Lietuva“ 2019–2020 metų aplinkosaugos planą. Jame numatyta, kad šiemet Kazlų Rūdoje veikiančioje gamykloje bus modifikuotas valymo filtras džiovykloje (WESP), o kitąmet – įgyvendinta kamino rekonstrukcija. Bendrovė tai vertina kaip svarbius projektus, vykdant prioritetinę darnios plėtros strategiją – mažinti veiklos poveikį aplinkai bei didinant kaimynystės komfortą bendruomenei.


„Džiaugiamės mums Aplinkos apsaugos agentūros duotu startu pradėti įgyvendinti pažangų projektą bei įdiegti efektyvias aplinkosaugos technologijas. Tai leis mums sparčiai kartu su visa bendruomene žengti patikimos, savitarpio supratimu ir moderniu požiūriu paremtos kaimynystės kryptimi“, – sako „IKEA Industry Lietuva“ generalinė direktorė Inga Urbonavičiūtė.

I. Urbonavičiūtė taip pat pastebi, kad nepaisant to, kad šiuo metu „IKEA Industry Lietuva“ Kazlų Rūdos gamyklos veikla atitinka visus šalies nustatytus aplinkosaugos reikalavimus, nuolat žiūrima į priekį. Tokio požiūrio pagrindinis motyvas – ne žvalgytis į normas ir reikalavimus, o išnaudoti visas įmanomas technologines galimybes emisijoms mažinti.

Bendrovės vadovė atkreipė dėmesį, kad diskutuojant su bendruomene prioritetiniu buvo pasirinktas WESP modifikacijos projektas. Jį įgyvendinti planuojama per šiuos metus. WESP patobulinimai leis sumažinti išmetamų teršalų kiekį ir efektyviau neutralizuoti kvapą dar sistemos viduje. Tuo tarpu, planuojant tolimesnes priemones, nuspręsta 2020 m. aukštinti kaminą. Nors kamino aukštinimas nėra skirtas emisijų mažinimui, tačiau, ekspertų teigimu, po WESP modifikacijos, kuri mažins ne tik emisijas, bet ir mažins kvapą, tai tikslinga priemonė dar labiau padidinti kvapo išsisklaidymą. Kiek metrų tikslinga aukštinti kaminą paaiškės, kai bus užbaigtas WESP modifikacijos projektas ir įvertintas faktinis jo efektas.

2019–2020 „IKEA Industry Lietuva“ aplinkosaugos planas, įvardijant projektų žadamą efektą, buvo pristatytas Kazlų Rūdos darbo grupei su „IKEA Industry Lietuva“ susijusiems klausimams spręsti.

Šiam dvejų metų aplinkosaugos planui įgyvendinti bendrovė ketina investuoti apie 1 mln. Eur.